Новодмитрівська громада

Черкаська область, Золотоніський район

Cоціальні гарантії, передбачені для донорів крові та її компонентів

Дата: 16.06.2023 10:50
Кількість переглядів: 65

Сьогодні світ відзначає Всесвітній день донора. Під час воєнного стану кожен, хто здає кров безкоштовно, робить безцінний внесок у порятунок життя. Законом України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» передбачені пільги для донорів, які здають свою кров добровільно. 

👉 Відповідно до статті 21 Закону, Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. У Черкаській області 1 098 пенсіонерів отримують таку надбавку.

Почесним донором є людина, яка безоплатно здійснила донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює 40 максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 60 максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або 40 максимально допустимим дозам клітин крові, заготовлених методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити), незалежно від часу здійснення таких донацій.

👉 Відповідно до статті 20 Закону, донорам, які протягом року безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або тромбоцитів у двох разових донаціях методом аферезу, допомога з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням виплачується у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи. 

Така пільга надається протягом року після здійснення донації крові та/або компонентів крові у зазначених кількостях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь