Новодмитрівська громада

Черкаська область, Золотоніський район

ПОСПІШІТЬ ЗАХИСТИТИ СВОЇХ ДІТЕЙ ВІД КОРУ !

Дата: 29.09.2023 10:08
Кількість переглядів: 45

Шановні батьки дітей віком до 17 років, які наразі не щеплені вакциною КПК (від кору, паротиту і краснухи) згідно Календаря  щеплень у віці 1 рік та 6 років або пропустили ці щеплення раніше з різних причин,

фахівці відділення епідеміологічного нагляду за інфекційними захворюваннями Золотоніського районного  відділу  ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»    переконливо просять Вас: «Негайно  зверніться в медичні заклади та щепіть своїх дітей безкоштовно вакциною КПК».

Якщо дитина старше 7 років та не має жодної дози вакцини, їй потрібно зробити два щеплення з мінімальним інтервалом в 1 місяць.

             Кожні 4-5 років виникають спалахи кору і час очікування чергового спалаху настав саме зараз.

              Слід зазначити, що наразі фіксується погіршення епідситуації щодо захворюваності на кір : за підсумками 8 місяців 2023 року уже зареєстровано 43 випадки  захворювань на кір у 11 регіонах України  (за аналогічний період минулого року було 6 випадків). Серед захворівших 21 дитина віком до 17 років. Найбільше захворювань в Тернопільській, Хмельницькій, Львівській, Київській областях. Враховуючи велику міграцію населення, захворювання на кір завітає  і в наш регіон, адже це надзвичайно заразна хвороба ( із 10 нещеплених осіб, які мали контакт з хворим кором або носієм,  мають імовірність захворіти 9-10). 

            В Золотоніському районі дітей не щеплених своєчасно від кору теж багато, в основному із-за відмов батьків з різних міркувань (частина дітей, на жаль, відвідує організовані колективи).

Коротко про цю хворобу :

             Кір – це гостре вірусне захворювання, що супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів, висипом і поширенням токсинів, що продукуються вірусом, по всьому організму. До створення вакцини проти кору, захворювання було широко поширене і було однією з основних причин смертності у маленьких дітей.

Захворювання може  носити типовий і атиповий характер. Форми кору: легка, середня, важка. Остання може призвести до смерті.

Причини    кору ;

Збудником кору є  вірус, який проявляє високу життєздатність тільки в організмі зараженого,  а поза організмом  носія – швидко руйнується.

Шляхи   зараження :

          Єдине джерело кору – хвора людина, яка виділяє вірус протягом останніх двох діб інкубаційного періоду і під час висипань. Якщо у хворого розвиваються ускладнення, то період виділення патогена подовжується більш ніж на тиждень. Кір передається повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється з повітрям, що видихається, а також з мокроти. З потоками повітря збудник переноситься на великі відстані. Інфікування відбувається при вдиханні зараженого вірусом повітря (частіше в приміщенні). В організм  кір потрапляє через слизові верхніх дихальних шляхів і через очі.

           Після перенесеного захворювання виникає стійкий довічний імунітет. Повторне зараження відбувається вкрай рідко.

           Інкубаційний період кору (від потрапляння  вірусу в організм до початку ознак  хвороби) становить від 10 до 14 днів. Початкові ознаки кору  нагадують прояви ГРЗ: нежить, біль у горлі, висока температура, кон'юнктивіт, можливі біль в животі та розлад шлунку. У дитини погіршується самопочуття, з'являється слабкість, пропадає апетит, може з'явитися світлобоязнь.

Основні симптоми кору наростають поступово і характеризуються  поетапними появою і загасанням характерного висипання. Період висипу, як правило, триває до 3 діб. Висока температура тіла в цей час ще зберігається. Посилюються нежить, кашель, погіршується загальний стан хворого.

        У дорослих симптоми кору виражені більш сильно, ніж у дітей. У жінки, хворої на кір під час вагітності, відзначається більш важкий перебіг захворювання, що веде до розвитку важких ускладнень як у жінки, так і у плода. Кір може спровокувати викидень, передчасні пологи або внутрішньоутробну загибель плода.

 

Захворювання на кір небезпечне  різноманітними  тяжкими ускладненнями.

 

Єдиний надійний захист від  кору   це  ВАКЦИНАЦІЯ !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь