Новодмитрівська громада

Черкаська область, Золотоніський район

ТАК! МИ МОЖЕМО ПОДОЛАТИ ТУБЕРКУЛЬОЗ !

Дата: 15.03.2024 11:46
Кількість переглядів: 49

В області захворюваність на активний туберкульоз органів дихання збільшилась на 13,8%. Зареєстровано 484 випадки проти 425. Інтенсивний показник на 100 тис. населення становить відповідно 41,20 та 36,18. Показник захворюваності перевищує середньо багаторічний за 7 років на 6,2 %.

Кількість бацилярного туберкульозу збільшилась на 16,9%, зареєстровано 332 випадки проти 284. Інтенсивний показник на 100 тис. населення становить 28,2 проти 24,1 у 2022 році.

Захворюваність на туберкульоз органів дихання зареєстровано у 58-ми громадах області.

У Черкаському районі в 23-ох громадах - 232 випадки, що становить 48,1 % від загальної кількості.

У Звенигородському районі в 14-ти громадах — 108 випадків, що становить 22,4 % від загальної кількості.

В Уманському районі у 11-ти громадах - 88 випадків, що становить 18,2 % від загальної кількості.

В Золотоніському районі у 10-ти громадах — 54 випадки, що становить 11,2 % від загальної кількості.

Найвищі інтенсивні показники на територіях підпорядкованих Тальнівському - 82,8, Маньківському - 69,4, Катеринопільському - 65,7, Городищенському - 55,6, Звенигородському - 52,9 та Смілянському - 51,8 відділенням Центру.

Зареєстровано 25 випадків захворювання серед дітей, в т. ч, до 1 року - 1 дитина, 5 дітей (1-4 роки); 10 дітей (5-9 років); 6 дітей (10 -14 років) та 3-є дітей (15 - 17). Бактеріологічно підтверджено 7 випадків захворювання на туберкульоз. Туберкульоз серед дітей виявлявся в м. Черкаси - 4 випадки, Маньківській ТГ - 6 випадків, з яких 5 випадків були виявлені при обстеженні дітей по контакту з індексним випадком туберкульозу, Смілянській ОТГ - З, Городищенській, Лисянській та Золотоніській ОТГ - по 2 випадки та по 1 випадку в Червоно-Слобідській, Чигиринській, Шполянській, Чорнобаївській, Катеринопільській та Корсунь-Шевченківській ОТГ.

За результатами опрацьованих інформації! наданих структурними підрозділами продовжують виявляться розбіжності щодо захворюваності на активний туберкульоз органів дихання, які направлені Ватутінським відділенням, що не відповідає статистичній звітній формі (№ 1) за 12 місяців поточного року.

Кількість осередків туберкульозу, в яких проживають бактеріовиділювачі по області становить - 363, знято з обліку - 140. Серед хворих на активний туберкульоз органів дихання 60 працюючих, 13 ВПО та 370 хворих не працює. Не відповідають дані по розподілу хворих за фахом щодо кількості зареєстрованого активного туберкульозу органів дихання, які подали Смілянське міське, Звенигородський районний відділ, Ватутінське, Тальнівське, Уманське, Чигиринське, Корсунь-Шевченківське відділення. Всього в області обстежено 364 осередки туберкульозу. При ідентифікації 1732 контактних І коло становить 935 осіб (53,9 %), II коло - 454 (26,2 %), III коло - 347 осіб (20,0 %). Хибні дані щодо ідентифікації та пріоритизації контактних надали фахівці Городищенського та Чигиринського відділень.

При проведенні обстеження контактних виявлено 26 випадків туберкульозу, що становить 2,3 %. Показник виявлення на 1000 контактних - 23,1. Питома вага обстеження контактних по області складає 65,2%. Низькі показники охоплення обстеженням контактних мають місце на територіях, які підконтрольні Черкаському міськрайонному відділу, Черкаському та Ватутінському відділенням. Не проводився моніторинг за систематичним скринінгом серед осіб ризику розвитку туберкульозу Драбівським, Золотоніським та Чигиринським відділеннями Фахівці Катеринопільського, Канівського та Чигиринського відділень не проводили моніторинг за проведенням хіміопрофілактики серед контактних осіб.

Епідобстеження випадків туберкульозу в закладах освіти, дитячих закладах проводилися лише фахівцями Монастирищенського, Чорнобаївського та Маньківського відділень. Джерела захворювання встановлено Маньківським, Шполянським та Чорнобаївським відділеннями, якщо індексний випадок вважати джерелом зараження.

 

 

Туберкульоз

За 10 місяців 2023 року в області захворюваність на активний туберкульоз органів дихання збільшилась на 19,8% (зареєстровано 399 випадків) у 58 громадах. Показник захворюваності перевищує середньо багаторічний за 7 років на 6,3 %.

Зокрема, в загальному по Золотоніському району у 10 територіальних громадах зареєстровано 46 випадків, що становить 11,5% від загальної кількості по області.

Епідемічна ситуація по туберкульозу на території Золотоніської, Новодмитрівської, Гельмязівської, Піщанської, Вознесенської, Зорівської територіальних громад в районі на протязі багатьох років залишається складною.

Виявлено 29 вперше діагностованих випадків (далі ВДТБ). В порівнянні з попереднім роком їх кількість збільшилась серед сільських жителів з 8 до 18 випадків, серед міських - з 5 до 11.

В структурі захворювань переважає туберкульоз легень - 24 вип. ( 82,8 %), 6 випадків позалегеневого туберкульозу, з них 3 - туберкульоз кісток .

З бактеріовиділенням виявлено 18 хворих (62,1 %), в тому числі 12 за мазком, 9 молекулярногенетичним методом. З деструкцією виявлено 9 хворих (31%).

Випадків захворювання на туберкульоз серед дитячого населення 2 (с. Антипівка та с. Благодатне – по 1 випадку).

Серед вперше діагностованих випадків туберкульозу з КО-інфекцією 2 хворих.

По соціальній структурі серед захворівших :

Робітники - 6 (20,7%), непрацюючі працездатного віку-19 (65,5%), пенсіонерів-1 (3,4%), військовослужбовець- 1 (3,4%) , дітей- 2 (6,9 %).

Зареєстровано 13 рецидивів туберкульозу легень.

На 01 листопада 2023 року на обліку знаходиться 49 хворих активними формами туберкульозу, в тому числі 12 хворих різними формами хіміорезистентного туберкульозу. В 3-х хворих ВІЛ/СНІД- асоційований туберкульоз.

Вогнищ туберкульозної інфекції - 22. В поточному році померших від туберкульозу не зареєстровано.

У туб вогнищах проживає 39 осіб. Всі контактні обстежені, підлягало хіміопрофілактиці 10 осіб, з них завершили курс 2 особи, продовжують профілактичне лікування- 8 осіб.

Одним із методів своєчасного виявлення туберкульозу залишається профілактичне флюорообстеження - стаціонарним флюорографом обстеження проведено 11 772 особам (36,1 % від запланованих), що склало 232 на 1 000 дорослого населення.

При профогляді виявлено 17 хворих (73 %) при нормативному показнику 75%.

Проблеми флюорообстеження і своєчасного виявлення туберкульозу залишаються такі, як і в попередні роки, а саме:

 - обстежуються переважно одні і ті ж контингенти;

- високий відсоток осіб, обстежуються нерегулярно, особливо серед непрацюючих та пенсіонерів;

- недостатня доступність флюорографічного обстеження для сільського населення через віддаленість флюорографів і відсутності зацікавленості певних категорій громадян в обстеженні;

- не забезпечуються в повному обсязі своєчасність та кратність обстеження осіб з груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз.

 

Туберкульоз- інфекційне захворювання з аерогенним шляхом передачі. Інфекційні частинки передаються від хворої людини до здорової через повітря при кашлі, чханні, розмові. Хворіють на туберкульоз тварини і птахи.

Туберкульозна паличка вражає всі органи і системи організму людини, але найчастіше зустрічається туберкульоз легень.

Збудник туберкульозу стійкий до висихання, холоду та більшості деззасобів. У річковій воді може жити до 5 місяців, у грунті від 3-х місяців до 1-2-х років, на одязі, предметах - протягом багатьох місяців; в молочних продуктах зберігає життєздатність в умовах холодильника: в маслі- до 30 діб, в молоці – 14-18 діб, в сирі- 26 діб; у замороженому м’ясі – до 1 року.

Літні сонячні промені знешкоджують бактерії через 30 хвилин, весняні й осінні – через 1 годину, зимові через 2 години, ультрафіолетові промені через 2-3 хвилини.

Ризик зараження залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря.

При потраплянні мікобактерії туберкульозу в організм людини, вона може не захворіти, якщо імунна система система не нарушена то інфекційний процес не розвинеться, збудник не буде розмножуватися в організмі людини. Вона буде інфікована, але залишатиметься здоровою.

 На стан імунітету негативно впливають

 За даними Центру громадського здоров’я, у 2023 році в Україні було зареєстровано 19 851 хворих на туберкульоз, серед них дітей віком 0-14 років- 639, підлітків віком 15-17 років - 196 осіб.

 

Основні симптоми теберкульозу :

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання, біль у грудях;
  •  поганий апетит, безпричинна втрата ваги;
  • постійна слабкість, підвищена пітливість;
  •  кровохаркання.

ЦІ симптоми можуть бути проявами інших захворювань, але не можна виключати і туберкульоз. Якомога швидше зверніться до лікаря – не затягуйте час і не займайтеся самолікуванням.

 

памятка по туберкульозу1

памятка по туберкульозу2

памятка по туберкульозу3


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь