Новодмитрівська громада

Черкаська область, Золотоніський район

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ВІТРЯНУ ВІСПУ

Дата: 16.05.2024 10:00
Кількість переглядів: 60

В Україні щороку реєструють від 103 000 до 200 000 випадків.

 У Черкаській області за 4 місяці 2024 року зафіксовано 2489 випадків вітряної віспи, з яких 2327 осіб (93,5 %) – це діти. Найбільш вразлива категорія дітей у віці 5-9 років, але захворюваність реєструється серед усіх вікових категорій.

За цей же період на території Золотоніської, Гельмязівської, НоводмитрівськоїПіщанської громад (згідно переданих екстрених повідомлень із закладів охорони здоров’я) зареєстровано 67 випадків вітряної віспи, з них  по місту- 48, в сільській місцевості-19. Серед захворівших 59 це діти (88%), з них 33 дітей дошкільного віку організованих колективів та 2 неорганізованих, 24 школярі, а також 8 дорослих (4 працюючі, 2 не працюючі, 2 студенти).

За першу половину травня зареєстровано 43 випадки цієї хвороби,  з них найбільше хворих дітей в ЗДО «Ялинка»  (16) та  гімназії ім. Скляренка (12).

        Вітряна віспа, або вітрянка, є однією з найпоширеніших інфекцій у світі та в Україні.  За рівнем захворюваності вона поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним вірусним інфекціям.

Це гостре вірусне захворювання, що переважно вражає дітей, але можливі випадки ураження дорослих. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках.

Після клінічного одужання вірус тривалий час знаходиться у нервових клітинах у вигляді неактивної інфекції, при активізації якої у 10-20% людей, переважно віком старше 50 років, розвивається оперізувальний герпес.

        Вітрянка має повітряно-краплинний шлях передачі та надзвичайно заразна. При появі одного випадку захворювання запобігти розвитку спалаху вкрай важко. Найбільше занепокоєння викликає реєстрація випадків у закритих колективах, де захворюваність має характер спалахів.

Збудником є вірус вітряної віспи та оперізувального герпесу (Varicella-zoster virus, VZV), Цей ДНК-вірус нестійкий поза організмом людини, швидко гине від дезінфекційних засобів, а також під дією температури понад 60 °С.

Незважаючи на слабку стійкість вірусів у довкіллі, доведено можливість їх поширення за межі кімнати, де перебуває хворий. Таким чином, імовірність зараження може поширюватися на всіх, хто перебуває у будівлі.

Основним джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу. Хвора людина стає небезпечною для інших в останні 10 днів інкубаційного періоду і перші 5–7 діб з моменту появи висипу. Ще одним джерелом інфекції може бути хворий на оперізувальний герпес.

Сприйнятливість населення до вітряної віспи становить 90–98 %.

Після перенесеної інфекції залишається тривалий імунітет. Повторні захворювання бувають рідко.

         Інкубаційний період під час вітряної віспи триває від 11 до 21 дня, найчастіше близько 14 днів. Характерні симптоми загальної інтоксикації: нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо. На такому тлі або й без будь-яких передвісників на шкірі з’являються висипання, що часто супроводжуються підвищенням температури тіла.

Більшість випадків вітряної віспи у дітей протікає доброякісно, проте щороку в світі помирає близько 100 тисяч дітей від цієї хвороби та її ускладнень, серед яких найчастіше зустрічаються бактеріальні інфекції шкіри та м’яких тканин, ЛОР-органів, пневмонія, енцефаліт.

 

Профілактика вітряної віспи

Боротьба з вітряною віспою може бути успішною лише завдяки проведенню широкомасштабної імунізації. Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я № 595 від 2011 року (зі змінами) в Україні вакцинація від вітряної віспи не належить до обов’язкових щеплень, а є рекомендованою для здорових дітей, які досягли 12-місячного віку і не хворіли на вітряну віспу. Тобто вакцинуватися можна власним коштом. Додаткові клінічні або серологічні дослідження перед вакцинацією робити не потрібно.

З метою профілактики вітряної віспи насамперед вакцинують такі групи:

  • здорові діти, які досягли 12-місячного віку і не хворіли на вітряну віспу;

  • діти під час вступу до дитячого дошкільного закладу та школи, які раніше не хворіли на вітряну віспу;

  • працівники охорони здоров’я та освіти, які мають високий ризик інфікування і не хворіли на вітряну віспу.

На сьогодні існує 3 види вакцин, що містять вірус вітряної віспи:

  • моновакцини проти вітряної віспи;

  • комбіновані вакцини проти кору, епідемічного паротиту, краснухи та вітряної віспи;

  • вакцини для профілактики оперізувального герпесу.

Курс вакцинації складається з 2 доз. Інтервал між дозами до 13 років складає 3 місяці, після 13 років – 1 місяць.

Протипоказаннями для щеплень є підвищення температури тіла вище 38,0˚С, тяжка імуносупресія, вагітність, системна гіперчутливість до компонентів вакцини.

В Україні зареєстрована вакцина «Варілрикс». Наразі вітряна віспа, на жаль, залишається в групі вакциннекерованих інфекцій, наявний алгоритм проведення протиепідемічних заходів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь