Новодмитрівська громада

Черкаська область, Золотоніський район

ЗНОВУ про НЕБЕЗПЕКУ СКАЗУ

Дата: 24.06.2024 15:41
Кількість переглядів: 40

Фото без опису 

Золотоніський районний відділ ДУ «Черкаський обласний центр контролю профілактики хвороб МОЗ України» повторно застерігає від цього захворювання:

             Епідеміологічний прогноз щодо захворюваності людей на сказ залишається неблагополучним, враховуючи труднощі регулювання чисельності бездомних тварин у населених пунктах і диких тварин у мисливських та лісових угіддях. 

        У поточному році епізоотична ситуація значно погіршилася. За 5 місяців поточного року зареєстровано 38 випадків сказу серед тварин проти 29 протягом 2023 року. Сказ реєструвався в 10-ти громадах Черкаського району (Леськівська, Балаклеївська, Тернівська, Вільшанська, Чигиринська, Смілянська, Камянська, Канівська, Михайлівська, Степанківська ТГ), в 7-ми громадах Звенигородського району (Липянська, Тальнівська, Водяницька, Стеблівська, Шполянська, Катеринопільська та Селищенська ТГ) та 3-х громадах Уманського району (Христинівська, Маньківська, Монастирищенська), в тому числі серед лисиць - 3 (7,9 %), собак - 18 (47,4 %), котів - 16 (42,1 %), коза - 1 (2,6 %).

         17 червня поточного року зареєстровано також випадок захворювання на сказ кішки в одному із сіл Новодмитрівської громади. В останню добу перед загибеллю тварина нанесла укус пальця руки молодій людині. В осередку двом постраждалим  оперативно розпочали курс антирабічного лікування.

         Загалом кількість звернень за антирабічною допомогою, порівняно з аналогічним періодом 2023 року, різко зросла, як в загальному по Золотоніському  району, так і зокрема, на території Золотоніської, Гельмязівської,  Зорівської, Вознесенської,  Новодмитрівської, Піщанської громад.  Станом на 20 червня  постраждали від нападу тварин 63 особи ( практично однакова кількість міських та сільських жителів) - це рівно стільки, як за 12 місяців минулого року.

Серед тварин, які нападали на людей, провідну роль відіграють тварини, які наближені до них - звернення в медичні заклади внаслідок нападу собаками становить 71,4 %, котами – 23,8%, лисицею, крисою та яструбом – по 1,6% (по  1 випадку).

 

Нагадуємо, що  потрібно памятати завжди :

 

     Сказ - це особливо небезпечна хвороба тварин і людей, яка вражає центральну нервову систему і завжди закінчується смертю. Збудником сказу є вірус, що вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється з хворого організму тільки зі слиною. Зараження відбувається через пошкоджені шкірні покрови або слизові оболонки під час укусу або ослиненні.

       Вірус в слині хворої тварини з'являється за 10 днів до появи клінічних ознак захворювання. Ось чому за тваринами, які нанесли укуси людям, необхідно проводити ветеринарний нагляд протягом 10 днів з моменту укусу для визначення безпечності щодо сказу.

      Для попередження зараження цією страшною хворобою необхідно уникати контакту з невідомими та хворими тваринами.

      Якщо все-таки стався укус твариною, ослизнення шкіри чи слизових оболонок необхідно:

- поверхню рани негайно рясно промити водою з милом, краї рани обробити спиртом або настоянкою йоду;

- негайно звернутися за медичною допомогою до місцевого медичного працівника, а він при необхідності направить до травматолога;

- сприяти проведенню 10-денного ветеринарного нагляду за твариною, що нанесла укус;

- невідкладно прийняти повністю курс щеплень проти сказу, якщо такий був призначений лікарем травматологом.

Протипоказань проти щеплень немає. Їх можна робити також  немовлятам, вагітним жінкам та людям похилого віку. Препарати для щеплень виділяються безоплатно.

     Основним і найбільш радикальним заходом щодо запобігання захворюваності на сказ  звичайно є ліквідація хвороби серед тварин - носіїв і джерел збудника інфекції. 

      Власники тварин зобовязані щорічно їх реєструвати та робити їм профілактичні щеплення проти сказу. Це Ви можете зробити БЕЗКОШТОВНО, звернувшись в державні районні лікарні ветеринарної медицини Золотоніського району за відповідними адресами (м. Золотоноша, вул. Черкаська, 95; смт. Драбів вул. Київська,3  та смт.Чорнобай вул. Свободи,36).

 

БУДЬТЕ ОБАЧНИМИ та ОБЕРЕЖНИМИ!

БАЖАЄМО  ВСІМ  ЗДОРОВ’Я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь