Новодмитрівська громада

Черкаська область, Золотоніський район

СТОСУНКИ ПІСЛЯ НАСИЛЬСТВА: ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ПРОЦЕС ПЕРЕБУДОВИ

Дата: 26.06.2024 11:35
Кількість переглядів: 45

Фото без опису Після того, як людина постраждала від насильства, процес перебудови стосунків може бути дуже складним і тривожним. Особливо це стосується інтимних стосунків, таких як сімейні, партнерські або дружні. Насильство може створити глибокі порушення довіри, безпеки та самооцінки.
Складність полягає в тому, що жодні добровільні стосунки чи шлюб не починаються з побиття та принижень. Ситуація домашнього насильства – це тривалий шлях нормалізації насильства. Поступово, крок за кроком, відбувається підміна понять. Схильність до контролю, патологічні ревнощі і обмеження в спілкуванні подаються як палка любов та турбування. Насильство входить в сім’ю на трьох китах: стирання кордонів, ізоляція та знищення самооцінки. Ці процеси тісно пов'язані, не існують окремо і повністю спотворюють уявлення про здорові стосунки.
Ці три речі досить швидко перетворюють людину на ту, що не має куди йти, не має фінансів, ізольована в спілкуванні, зі зруйнованою соціальною підтримкою та самооцінкою, яка вірить, що вона винна в тому, що відбувається і виходу немає.
Найдовше постраждала позбувається ілюзії, що їй «здається», що треба трохи постаратись, змінитись самій під вимоги партнера, що «він зміниться, він просто не розуміє».
Після таких підступних і руйнівних стосунків залишаються застиглі поведінкові та емоційні реакції, коли ситуація та люди змінюються, а реакції ні. На жаль, якщо не працювати над відновленням себе, то наступні стосунки також не дадуть радощів.
Ось кілька кроків, які допоможуть у процесі перебудови відносин після насильства. Чи будуть вони новими, чи ті, в яких кривдник послідовно діями виявив бажання змінити свою поведінку.

📌По-перше, необхідно забезпечити безпеку. Це може включати фізичну безпеку, психологічну та емоційну підтримку. Може знадобитися психологічна терапія для подолання травми, відновлення самооцінки та навчання здорових стратегій взаємодії. Важливо розмовляти про вчинене насильство, розуміти причини і наслідки цього та визначити шляхи подолання проблем. 
📌По-друге –відновлення довіри. Довіра відновлюється тоді, коли партнер послідовно виконує обіцянки, відверто спілкується та показує зміни в поведінці. Важливо отримувати підтримку від родини, друзів та професіоналів, адже після насильства відчуття безсилля паралізує жагу та віру до змін. 
📌Важливо відновити самооцінку та  встановити здорові кордони. Невибудовані особисті кордони проявляються надмірною терплячістю, або агресивністю, коли людина захищається навіть там, де на неї не «нападали». 

Цей процес може бути важким і тривожним, і кожен випадок унікальний. Пам'ятайте, що постраждала від насильства має право на безпеку, підтримку, повагу та здорові відносини. Відновлення здатності до здорових відносин повинно ґрунтуватися на екологічному та безпечному середовищі для всіх сторін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь