Новодмитрівська громада

Черкаська область, Золотоніський район

Золотоніський районний відділ ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» інформує

Дата: 07.08.2024 15:31
Кількість переглядів: 58

Фото без опису 

За результатами моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (далі ГКІ) лише з 02.08.2024 року по 04.08.2024 року серед жителів Золотоніської та Новодмитрівської громад Золотоніського району зареєстровано 8 випадків захворювань на ГКІ.

 

В звязку з підвищенням рівня захворюваності, вкотре наголошуємо :

основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями можуть бути: нехтування елементарними правилами особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів у домашніх умовах. Основними ж клінічними проявами захворювання є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки ви обізнані з причинами виникнення, поширення та профілактики цих захворювань.

 

АБИ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ ВАРТО ДОТРИМУВАТИСЬ ТАКИХ ПРАВИЛ:

 

Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном зберігання;

Не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати у день приготування, зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2-х годин;

Перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промивати питною водою;

Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд продукти можуть бути цілком доброякісні.

 М’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;

Під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі, дошки – повинні бути окремі для сирого м’яса,  риби  і готових виробів. Це вкрай важливо!

Усі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;

Необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету, після догляду за тваринами.                                

Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки;

Не готувати їжу при ознаках діареї;

Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання, а також  - з  річок, озер тощо;

Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

Приміщення, де проводиться приготування їжі, необхідно утримувати в чистоті.

Пам’ятаючи фразу, - «Мухи – переносники інфекцій», не допускати контакту мух зі стравами, посудом, поверхнями для прийому їжі. Для цієї мети - надійно засітчувати вікна  та двері.

 

Нагадуємо! При перших симптомах захворювання на ГКІ, особливо у дітей, необхідно своєчасно ізолювати хворого та звернутися до лікаря. Це дасть можливість своєчасно встановити діагноз та отримати лікування.

 

БАЖАЄМО ЗДОРОВЯ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь