Золотоніський районний відділ ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» інформує
За результатами моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (далі ГКІ) лише з 02.08.2024 року по 04.08.2024 року серед жителів Золотоніської та Новодмитрівської громад Золотоніського району зареєстровано 8 випадків захворювань на ГКІ.
В зв’язку з підвищенням рівня захворюваності, вкотре наголошуємо :
основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями можуть бути: нехтування елементарними правилами особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів у домашніх умовах. Основними ж клінічними проявами захворювання є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість.
Захворюваність на гострі кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки ви обізнані з причинами виникнення, поширення та профілактики цих захворювань.
АБИ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ ВАРТО ДОТРИМУВАТИСЬ ТАКИХ ПРАВИЛ:
Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном зберігання;
Не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати у день приготування, зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2-х годин;
Перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промивати питною водою;
Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд продукти можуть бути цілком доброякісні.
М’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
Під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі, дошки – повинні бути окремі для сирого м’яса, риби і готових виробів. Це вкрай важливо!
Усі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
Необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету, після догляду за тваринами.
Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки;
Не готувати їжу при ознаках діареї;
Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання, а також - з річок, озер тощо;
Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
Приміщення, де проводиться приготування їжі, необхідно утримувати в чистоті.
Пам’ятаючи фразу, - «Мухи – переносники інфекцій», не допускати контакту мух зі стравами, посудом, поверхнями для прийому їжі. Для цієї мети - надійно засітчувати вікна та двері.
Нагадуємо! При перших симптомах захворювання на ГКІ, особливо у дітей, необхідно своєчасно ізолювати хворого та звернутися до лікаря. Це дасть можливість своєчасно встановити діагноз та отримати лікування.
БАЖАЄМО ЗДОРОВ’Я!